Ako funguje elektronický ohradník pre psy?

Publikované: jún 17, 2017

Kategórie: Články

Elektronický ohradník je výborné riešenie pre všetkých majiteľov nielen psov, ale aj záhrad, z nich majú ich miláčikovia tendenciu utekať, alebo tu ničiť okrasné záhonky.

Nenechajte sa mýliť názvom a nepredstavujte si pod ohradníkom pre psy drôt, ktorým bývajú hnané stáda oviec či iných hospodárskych zvierat, a ktorý aj pri letmom dotyku vydá výboj. Elektronický ohradník pre psy sa skladá z obojku a elektronického plotu (signálny generátor + cievka). Obojok tu funguje ako prijímač, signálny generátor uložený na bezpečnom mieste ako vysielacia stanica a cievka ako anténa. Cievku môžete zabudovať do zeme, zavesiť na plot či jednoducho položiť na trávnik. Ohradníku sa taktiež hovorí "neviditeľný plot", pokiaľ ju málo zakopete, neruší existujúci výhľad do krajiny.

inštalácia ohradníku

Cievkou jednoducho ohraničíte priestor, v ktorom sa Váš pes môže pohybovať. Obe konce cievky musia byť prepojené ku generátoru, aby tvorili slučku. Pokiaľ sa pes priblíži k hranici takto označeného priestoru, bude najprv upozornený zvukovým signálom. Pokiaľ hranicu prekročí, dostane elektrostatický výboj, ktorý mu neublíži, ale upozorní ho, že sa chová nežiadúcim spôsobom. Pre lepšiu orientáciu môžete na záhrade umiestniť signálne terčíky/práporky blízko cievky, tie psovi pomôžu s orientáciou, kam smie, a kam už nie. Maximálna dĺžka inštalácie cievky je podľa zvoleného modelu až 2200 metrov. Pokiaľ je treba ohraničiť pozemok a ešte napr. záhonik vo vnútri, je treba konce drôtov zatočiť okolo seba, aby v medzipriestore (medzi plotom a záhonkom), ktorý je treba nechať nečinný, obojok nefungoval.


BENTECH 026

Výstražný signál sa dá nastaviť vo veľmi širokom rozmedzí priblíženia sa k hranici povoleného priestoru (spravidla od 40 cm až do 6 metrov). Rovnako tak ide nastaviť aj výstražné napomenutia (od 30 cm až po 1,5 metra) a jeho intenzitu (až 8 úrovni podľa veľkosti a citlivosti psa). Ako náhle pes pochopí súvislosti, bude stačiť zvukový signál k tomu, aby pes pre seba nekomfortnú zónu opustil.

Elektronických ohradníkov dnes existuje nepreberné množstvo. Pri nákupe je treba si ujasniť, či Vám postačí ohradník s vodeodolným prijímačom (napr. BENTECH 023), alebo či budete potrebovať vodotesné zariadenie (napr. BENTECH KD660). Lacnejšie zariadenia sú vodeodolné voči blatu a dažďu, za plne vodotesný výrobok si budete musieť priplatiť.
Rovnako tak je možné zakúpiť prijímač, ktorý je napájaný batériami, alebo taký, ktorý môžete opakovane nabíjať, opäť je rozdiel predovšetkým v cene. Ďalej je možné zakúpiť ohradník s regulovaním impulzov, napr. elektronický ohradník BENTECH 026 má 5 režimov činnosti prijímača – je možné určovať veľkosť impulzu alebo ho úplne vypnúť.
S nákupom ďalších obojkov môžete na elektronický ohradník pripojiť ľubovoľný počet psov. Niektoré zariadenia sú dokonca vhodné aj pre veľmi malé psy a mačky (napr. Canifugue SMALL). Pre majiteľa bytu je potom určený ohradník, ktorý je bezdrôtový a prostredníctvom vymedzenia hranice voľného pohybu pomocou dvoch zón je vhodný do každej domácnosti. Vysielaciu stanicu jednoducho v byte umiestnite tam, kam nechcete, aby Váš psík chodil (napr. ohradník do bytu JF03).

Prečítajte si ďalší článok ohľadom inštalácie elektronických ohradníkov.