Rozhovor s veterinárkou: elektronické obojky

Publikované: apr 1, 2017

Kategórie: Články

"Ak je pes chronický utekáč, po elektronickom obojku by som sa pozrela."

hovorí v rozhovore MVDr. Marta Koudelková, veterinárka pražskej kliniky HomeVET a Novovysočanská, majiteľka dvoch psíkov

Elektronický obojok sa na našom trhu objavil len nedávno. Medzi chovateľmi, kynológmi, veterinármi aj poľovníkmi majú svojich zástancov aj odporcov. Krásneho, zdravého a hlavne správne vychovaného a vycvičeného psa chce mať určite každý chovateľ. Ako to ale dosiahnuť? Akú metódu výchovy zvoliť? Každý to robí po svojom. Často sa používa systém odmien a trestov. Keď potom pes neposlúchne, nasleduje niekedy neprimeraný fyzický trest ako ťahanie za kožu, kopanie alebo držanie na vodítku a s košíkom. To sú pre psa často veľmi silné tresty, ktorých účinok sa môže odraziť na budúcej povahe psa. Bohužiaľ však mnohokrát sú tieto tresty k ničomu – prichádzajú príliš neskoro po prehrešku – napr. pes utečie v lese za zajacom a my ho potrestáme, až keď sa vráti. Ako má vedieť, či je ten trest za útek alebo naopak za návrat? Stále viac psičkárov, a nielen majiteľov veľkých alebo bojových plemien, začalo využívať pre svoje psy elektronické výcvikové obojky. Elektrické obojky majú v tomto ohľade istú výhodu. Impulzy, ktoré obojok vysiela, nasledujú bezprostredne po psom previnení, preto sa z trestu môže pes rýchlejšie poučiť. Sú nabíjané batériou so silou 3V, sila impulzu sa dá korigovať a niekedy stačí len zvukové či vibračné upozornenie.

MVDr. Marta Koudelková pracuje na veterinárnej klinike v Prahe na Vysočanoch a prevádzkuje tiež súkromnú veterinárnu prax HomeVET, v rámci ktorej navštevuje svojich zvieracích pacientov priamo v ich domovoch. Sama je majiteľkou dvoch psíkov a práve u jedného z nich sa rozhodla využívať elektronický výcvikový obojok. Ten môže podľa jej slov často výchovu problémového psa uľahčiť, rozhodne však nemôže nahradiť klasickú výchovu a starostlivosť.

V poslednej dobe sa u nás rozšírilo používanie elektronických psích obojkov. Zaznamenala ste tento trend? Aký je váš názor na tieto obojky?

Výcvikové obojky sa používajú asi viac ako v minulosti, občas se s tým stretávam a mám aj osobnú skúsenosť. Stále sú však veľmi populárne aj tradičné formy výcviku.

Vychovať dobre svojho psa býva mnohokrát ťažké. Obzvlášť, ak je to váš prvý pes, pokiaľ má za sebou negatívnu skúsenosť alebo pokiaľ sa jedná o problematickú rasu. Ako by mal vlastne majiteľ psa pri výchove postupovať?

Môj názor je taký, že v určitých ojedinelých prípadoch môžu elektronické psie obojky pomôcť, ale často sa stretávam aj s prípadmi, keď ľudia obojok nevedia správne použiť. A to potom obojok môže napáchať viac škody ako úžitku. Vždy odporúčam konzultovať každý prípad s veterinárom, ktorý konkrétneho psíka pozná, samozrejme s prihliadnutím k aktuálnemu zdravotnému stavu.

Kedy sa pozná, že klasická výchova nie je úspešná? Kedy teda pristúpiť ku kúpe elektronického obojku?

Rozhodne by sa nemal podceňovať vek šteňaťa a socializačné obdobie zvieraťa, kedy je najdôležitejšie psa so všetkým zoznámiť, aby neskôr nebol bojazlivý a agresívny. Výborne fungujú šteňacie socializačné školičky, tie odporúčam každému majiteľovi šteňaťa. Okolo polroku veku sa psy berú na cvičák, kde pod vedením odborníkov výchovu dolaďujú. Pokiaľ si vezmeme psa staršieho, s neznámou minulosťou, je to náš prvý pes alebo podobne, mali by sme sa v prvom rade zamyslieť nad tým, či si riziko problémového chovania uvedomujeme a máme čas, skúsenosti prípadne aj financie na jeho prevýchovu. Odporúčam sa obrátiť na niektorého zo psích koučov, ktorí sú pri prevýchove výbornými pomocníkmi. Každý prípad je veľmi individuálny, rovnako ako aj riešenie problémov.
O kúpe elektronického obojku by som sa poradila s kynológom alebo veterinárom, ktorý vášho psa pozná. Nehodí sa totiž pre každého. Kupovala by som obojok až v prípade, že zlyhá tradičná forma výcviku. Odporučila by som ho hlavne pre utekajúce psy a lovcov.

Každá výchova spočíva vlastne v kombinácii systému trestov a odmien. Fyzické tresty psov však často bývajú neprimerané (ťahanie za kožu, kopanie) a hlavne nasledujú často veľmi dlho po prehrešku, pes sa z nich teda nevie aj tak poučiť (napr. ak utečie v lese za zajacom a pán ho po návrate strestá – trestá ho za to, že utiekol, alebo za to, že sa vrátil? Môžu byť podľa vás elektronické obojky v tomto ohľade výrazne rýchlejšie a účinnejšie?

Nemyslím si, že výchova psa by mala byť vedená len pomocou trestov a odmien. Psy ďaleko viac reagujú na pozitívnu motiváciu, na dobrotu, keď je zviera hladné, na pozitívny a energický tón hlasu. Ak pes utečie, po návrate ho trestať je veľkou chybou. Je nutné doma znovu trénovať privolanie a predlžovať vzdialenosť, volať psa, keď vieme, že práve nelaškuje s hárajúcou fenou, ale dáva pozor a tak upevniť svoju pozíciu. V prípade, že je pes chronický utekáč, alebo nadmerne šteká a ruší tak susedov, po elektronickom obojku by som sa poobhliadla.

Elektronický obojok funguje na princípe elektrických výbojov. Ľudia sa niekedy domnievajú, že môžu byť pre ich psíkov škodlivé. Ako je to v skutočnosti?

Elektronické výboje nie sú pre psa nebezpečné, ale musí sa nastaviť primeraná intenzita výboja podľa veľkosti psa. Výboju predchádza zvukový signál a pes skoro pochopí, čo signál znamená a výboj už ani používať nemusíme.

Mali by sme sa pri výbere elektronického obojku riadiť veľkosťou a hmotnosťou psa? Sú podľa vás rasy, ktoré sú pre použitie el. obojku úplne nevhodné a naopak sú rasy, pre ktoré by ste elektrické výcvikové obojky odporučila?

Áno, väčšina obojkov je koncipovaná pre psy s veľkosťou 5-50 kg. Majitelia malých psov alebo psov veľkých rozmerov môžu mať so zvolením vhodnej intenzity problém. Tiež bojové plemená majú vyšší prah bolesti.

Stretli ste sa u vás v ordinácii s psičkármi, ktorí elektronické obojky využívajú? Aké mali skúsenosti?

V ordinácii majiteľov psa s elektronickým obojkom veľmi často nestretávam. Myslím si, že je to skôr spôsobené tým, že sa ľudia boja, že by ich napríklad veterinár za používanie obojkov odsúdil. Ale pri venčení svojich psov v parkoch psy s týmito obojkami stretávame často. Dokonca som jednu dobu elektronický obojok používala na svojho psa plemene šiba inu. Neustále utekal, a kto pozná šiby, vie, že je to veľmi ťažko vychovateľné a tvrdohlavé plemeno. V tomto smere nám obojok pomohol.