Technika výcviku s elektronickým obojkom

Publikované: jún 1, 2017

Kategórie: Články

Výcvik psíka s elektronickým obojkom by sa dal rozdeliť do dvoch fáz. Fáza prvá prebieha doma, kde sa psík s obojkom zoznámi, nie je vyvedený z pozornosti okolitými ruchmi, a kde sa sústredí plne na Vás. Druhá fáza prebieha vonku. Tento výcvik je komplikovanejší a vyžaduje skúsenosti z fáze prvej. Naraz nie ste pre psíka jediný objekt pozornosti. Má okolo seba radu iných podnetov k prebádaniu. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme obe fázy a pár trikov, aby sa elektronický obojok nestal len nástrojom k trestaniu. Nezabúdajte, že táto elektronická pomôcka by nemala byť celoživotnou súčasťou psíka, ale iba dočasný nástroj k odnaučeniu zlozvykov alebo k naučeniu povelov.

Psík musí jednoducho prejsť z povelov bez obojku k povelom s obojkom. A hlavne pozitívnou cestou, kedy nesmiete používať obojok k trestaniu.

Ako na to: Spočiatku pracujte s vypnutým obojkom. Rozdeľte si výcvik napríklad do desiatich kôl. Každé kolo bude obsahovať niekoľko základných povelov, ktoré ste ho dobre naučili, ako napr. sadni, ľahni atď. Opakujte ich s ním tieto povely starostlivo, jednoducho a hlavne pozitívne. Nezabudnite psíka veľa chváliť. Postupne, v ďalších kolách pridávajte obtiažnejšie situácie. Nech Vás napríklad počúvne z vačšej diaľky, nech má okolo seba nejaké rozptýlenie, ktoré môže odvádzať jeho pozornosť. Postupne by ste mali napodobňovať vonkajšie prostredie. Až keď bude psík reagovať podľa Vašich predstáv, tak ho zoznámte s obojkom. V budúcich kolách budete používať zapnutý obojok na nízkej úrovni.

Fáza 1 - doma

Technika je jednoduchá. Na zapnutom obojku nastavte najnižšiu možnú úroveň. Odporúčame vibrácie. Dávajte psíkovi jednoduché príkazy, o ktorých viete, že ich určite vie a ktoré ste už starostlivo nacvičili. Teraz prichádza dôležitá časť – keď dáte príkaz, stlačíte príkazové tlačidlo. Vyviňte maximálnu snahu, aby psík počúvol a vo chvíli, keď počúvne, čo najskôr pustite príkazové tlačidlo. Napríklad prikážte “sadni” a stlačte príkazové tlačidlo. Ihneď jemne zatlačte psíka do sedu a pustite tlačidlo. Keď pustite tlačidlo, tak ho pochváľte. Až potom psíka prepustite.

Postupne zvyšujte náročnosť. Napríklad zväčšujte vzdialenosť medzi Vami a psíkom. Ďalej môžete predlžovať čas výcviku. Po celú dobu dbajte na to, aby bol elektronický obojok nastavený na najnižšiu alebo veľmi nízku úroveň.

Po niekoľkých úspešných kolách začnete postupne oddiaľovať spustenie príkazového tlačidla. Takto dáte psíkovi šancu “ zvíťaziť ” nad obojkom. Týmto spôsobom ho naučíte efektívne a rýchlo počúvať. Umožníte mu tak prevziať kontrolu nad obojkom. Psík robí presne to, čo po ňom požadujete, ale zároveň si myslí, že je tým, kto o tom rozhoduje. Je to jedna z foriem operantného podmieňovania (tzv. učenie úspechom), ktorú vymyslel pred desiatkami rokov B. F. Skinner. Je to perfektný spôsob, ako “prevziať kontrolu” nad chovaním Vášho psíka.

Fáza 2 – vonku

Keď už Vás psík dokáže perfektne počúvať na najnižšej úrovni, pristúpte na ďalšiu úroveň výcviku. Vezmite psíka von, najlepšie na miesto, kde nebude vnímať mnoho okolitých vnemov. Zatiaľ majte vypnutý prijímač, ale na vysielači si nastavte rovnakú intenzitu, na ktorú je psík zvyknutý z domova. Samozrejme sa snažíme vyhnúť akejkoľvek vyššej intenzite. Iba pokiaľ psík na jemu známu intenzitu vonku reagovať nebude, musíte intenzitu o trochu zvýšiť. Ako náhle sa jedná o nové prostredie, musíte začať s výcvikom od začiatku. Opakujte s ním povely, ktoré doma zvládal perfektne. Vo chvíli, keď sa objaví nejaký problém, použite elektronický výcvikový obojok. Postupujte rovnakým spôsobom ako pri výcviku doma. Nezabudnite postupne oddiaľovať spustenie príkazového tlačidla. Výsledky sa tak dostavia omnoho rýchlejšie.

Zakaždým, keď zmeníte miesto výcviku, budete musieť začať opäť od najjednoduchších povelov. Môže sa Vám zdať, že je to strata času, ale verte, že sa Vám to oplatí. Trpezlivosť pri výcviku je veľmi dôležitá a výsledky sa dostavia rýchlejšie. Nakoniec budete mať poslušného psíka, ktorý nebude závislý na elektronickom obojku. A to je presne to, čoho sme chceli dosiahnuť.

Prečítajte si taktiež Rady a triky, ktoré Vám uľahčia výcvik s elektronickým obojkom a Ako vybrať elektronický výcvikový obojok.