Rady a triky, ktoré Vám uľahčia výcvik s elektronickým obojkom

Publikované: apr 15, 2017

Kategórie: Články

Jedným zo základných pravidiel výcviku pomocou elektronického obojku je, že pes nikdy nesmie vidieť, ako držíte vysielač a stláčate tlačidlá na vysielači. Pokiaľ by sa tak stalo, tak veľmi rýchlo zistí, že pôvodcom šoku ste vy. Pokiaľ chcete veriť v pozitívne účinky obojku aj po jeho zložení, je nutné postupovať pri výcviku veľmi trpezlivo, či sa už jedná o navyknutie či odvyknutie na výcvikový obojok.

Postupné navyknutie: Náhodne dajte vypnutý prijímač na psíka, hlavne tesne predtým, než pre psíka niečo pekného urobíte (napríklad pred kŕmením, prechádzkou a pod.). Približne po týždni, keď tieto úkony opakujete, môžete obojok aktivovať a začať používať.

Postupné odvyknutie: Pokiaľ sa rozhodnete elektronický obojok prestať používať, musíte psíka nechať odvykať pozvoľna, postupne a vyzbrojiť sa veľkou trpezlivosťou, ktorá sa Vám však vyplatí. Odporúčame Vám rozdeliť prechádzky do niekoľkých cyklov, pri nich budete postupne znižovať počet použití elektronického obojku. Jeden cyklus by mal mať aspoň 10 prechádzok. V prvom cykle zložte obojok 3x, v druhom cykle 5x… Nakoniec nechajte psíka nosiť obojok úplne náhodne niekoľko cyklov, maximálne 3x za jeden cyklus. Rovnaký scenár aplikujte na vysielač. Ten noste so sebou na prechádzky stále menej a menej. Behom procesu postupného odvykania však nikdy nesmiete svojmu psíkovi tolerovať neposlušnosť! Váš psík by veľmi rýchlo pochopil a využil neprítomnosť obojku k neuposluchnutiu.

Musíme si uvedomiť, že obojok má slúžiť iba ako prostriedok, ktorý odnaučí psíka jeho zlozvykom. Rada ľudí používa obojok k trestaniu. Bez ohľadu na to, kto čo hovorí, je trestanie pre výcvik najmenej efektívny spôsob. Pokiaľ potrestáte psa za niečo, čo urobil pred chvíľou, tak verte, že ani nabudúce nebude vedieť, za čo ho trestáte.

Chovatelia, ktorí používajú výcvikový obojok k potrestaniu psa, obvykle zistia, že to funguje. Lenže, vo chvíli, keď si chcú výjsť so psíkom na prechádzku bez obojku, tak veľmi rýchlo zistia, že sa psík vráti opäť k svojim starým návykom. Toto zistenie nesie väčšina psíčkarov s nevôľou a automaticky ich vedie k potrebe mať svojho psieho miláčika neustále pod kontrolou pomocou obojku.

V budúcom článku sa budeme venovať technike výcviku s elektronickým obojkom a ako vybrať elektronický výcvikový obojok.

Elektronický obojek BENTECH T728