Ako vybrať ten najlepší GPS lokátor?

Publikované: aug 8, 2017

Kategórie: Články

Máte doma psíka tuláka, ktorý ani chvíľu neposedí a je ťažké si udržať prehľad o jeho polohe ? Alebo sa jednoducho občas na vychádzke zadarí, že psík niečo zacíti a v sekunde je preč a Vám neostane nič než vodítko v ruke a oči pre plač ? V dnešnej dobe chytrých technológii ste už určite počuli o GPS lokátore. Táto chytrá vecička, jednoducho umiestnená na obojku, Vám môže ušetriť mnoho hodín strávených bezcieľnym hľadaním Vášho miláčika.

GPS obojok alebo tiež lokátor pre psy (aj mačky) funguje na báze kontaktu medzi GPS technológiou, ktorú má psík umiestnenú na obojku a základovú stanicu, ktorú môžete mať napr. v obývačke. Iné modely obojkov fungujú tak, že komunikujú s mobilným telefónom majiteľa a posielajú informácie o polohe psa formou SMS správ. Pre každodenné použitie sú výborné GPS obojky na SIM kartu, kde môžete svojho psíka pozorovať priamo na Vašom chytrom telefóne či na počítači. Vďaka aplikácii pre online sledovanie, ktorú ponúka aj náš obchod, je možné psíka sledovať v reálnom čase a byť tak informovaný o všetkých jeho činnostiach.

Pre bežné použitie

Najdôležitejším kritériom výberu obojku je samozrejme dosah a účel použitia obojku. Dnes si predstavíme obojky určené pre použitie v domácich podmienkach. Hodí sa pre chovateľov s veľkou záhradou, alebo jednoducho pre tých, ktorí chcú mať neustály prehľad o tom, kde sa vyskytuje ich pes. Tieto obojky, ako napríklad: lokátor TK108, fungujú v režime “domov” s obmedzeným dosahom od 50 do cca 80 metrov. Ako náhle sa psík vzdiali od domova na dlhšiu vzdialenosť, GPS sa sama prepne do režimu sledovania a aktuálnu polohu psa nahlási majiteľovi na mobilný telefón formou SMS správy. Technológia funguje na báze GSM/GPS signálu, je teda treba počítať s tým, že tam, kde nie je signál, obojok nebude fungovať. Vďaka vloženej SIM karte je potom nutné počítať s ďalšími provoznými nákladmi v radoch niekoľkých desiatok korún (podľa tarifu), ktoré sú spojené s prevádzkou SIM karty. Výnimku tvoria lokátory značky TRACTIVE, ktoré už majú vstavanú SIM kartu.

GPS obojok je vhodný pre všetky plemená aj veľkosti psov (a mačiek). V balení najčastejšie nájdete GPS lokátor, samotný obojok, krytku na obojok, nabíjačku a samozrejme návod k použitiu (napr. BENTECH A600 GPS lokátor pre psy). GPS lokátor je najčastejšie napájaný nabíjacou Li-lon batériou. Iné GPS lokátory sa dodávajú bez obojkov a upevňujú sa na stávajúci obojok, na ktorý je Váš pes už zvyknutý (napr. GPS lokátor APPELLO 4P).

GPS lokátor pre psov

Na čo si dať pri výbere ešte pozor

Dôležitou úlohou pri výbere lokátora hrá veľkosť. U každého lokátora máte napísané rozmery, ktoré Vám uľahčia predstavu o veľkosti daného lokátora. Nezabudnite, že lokátor nesmie psíkovi vadiť v bežnej aktivite.

Medzi ďalšie užitočné funkcie obojku patrí vodotesnosť, keď je treba, aby bol obojok odolný pri práci v teréne. Vačšina obojkov je odolná proti vetru a dažďu, ale len tie najlepšie odolajú napr. úplnému ponoreniu do vody.

Záverom

Obojok s GPS lokátorom sa hodí všetkým majiteľom, ktorí chcú mať prehľad o svojom psovi v dobe svojej neprítomnosti. Zároveň je vhodný ako preventívne opatrenie proti chorobným utekárom. V ponuke, ktorá je rok od roku širšia a širšia a v súvislosti s neustále sa vyvíjajúcimi technológiami, sa pred nákupom obojku vždy poraďte s kvalifikovaným pracovníkom obchodu, kde nakupujete.

GPS lokátor pro psy