Ako psa odnaučiť ťahať na vodítku

Publikované: júl 20, 2017

Kategórie: Články

Väčšina z nás už to niekedy zažila, tešíte sa na spoločnú prechádzku a Váš chlpatý spoločník je ako utrhnutý z reťaze. Chôdza na vodítku je pre neho neprekonateľný problém a stále ťahá a ťahá. Máte pocit, že už ste skúsili všetko a nič nepomohlo? Vedzte, že aj v tomto prípade platí pravidlo, že s trpezlivosťou dôjdete najďalej..

Komunikácia je základ

Pes má vo svojej podstate niekoľko jednoduchých potrieb. Vedľa vylučovania, jedla a spánku, je to pohyb a čas strávený so svorkou. Tri z piatich uvedených potrieb mu plníme prostredníctvom pravidelných prechádzok. Problém nastáva, keď ako majitelia očakávame spôsobnú prechádzku s poslušným a kľudným psom, zatiaľ čo psovi sa otvára takzvane “celý vesmír” plný lákadiel. Tu je treba ovoňať lampu, tu je treba počúrať pätník, pozdraviť sa s každým, koho stretnete a to všetko v omnoho rýchlejšom tempe, než na aké ste pripravení. Nevyhnutne potom za psom takmer utekáte a on nevidí, nepočuje a ťahá stále ďalej. Riešenie je jednoduché – správna komunikácia.

Ako skoncovať s prechádzkami, ktoré Vás ničia

Pokiaľ Váš pes ťahá na vodítku a vy mu za neho naštvane trháte, alebo na neho kričíte, vedzte, že vôbec nechápe, čo po ňom chcete. Vymyslite si preto jeden povel, ktorý budete používať vždy, keď budete po psovi chcieť, aby prestal ťahať. Oslovte ho menom, aby ste upútali jeho pozornosť a použite vybraný povel (napr. “pomaly”, “nie”). Pokiaľ pes vôbec nereaguje, úplne sa zastavte, alebo začnite cúvať. Akonáhle pes zvoľní, pochváľte ho a odmeňte pochúťkou. Buďte pozorní a využívajte všetkých chvíľ, kedy ide Váš pes spôsobne bez ťahania, používajte vybraný povel, aby si ho spojil s požadovaným chovaním, a mohutne chváľte a odmeňujte. Tento postup opakujte, pokým sa Vaše prechádzky neobídu bez hromady prepotených zvrškov a vyťahaných končatín. Nikdy nepoľavujte. Akonáhle sa psom necháte ťahať, bude to považovať za jediný spôsob, ako sa dostať tam, kam toľko chce. Ukážte mu, že to ide aj inak.

Ako si pomôcť

Pokiaľ ste s trpezlivosťou na škorpiónovi, alebo ste presvedčení, že vyššie uvedený postup nie jej vo Vašich silách zvládnuť, mohli by Vám prísť vhod nasledujúce pomôcky proti ťahaniu.

Obojok proti ťahaniu - spoľahlivá kontrola s rýchlym účinkom. Psíkovi nasadíte obojok a medzi obojok pripnete zariadenie, ktoré v prípade nadmerného ťahania vyšle do prijímača vibráciu alebo impulz (podľa zvoleného nastavenia). Psovi je daný podnet nepríjemný a skoro pochopí, ako sa má chovať, aby ho znovu nevyvolal.

Obojok proti ťahaniu

Ohlávka HALTI – výchovná pomôcka, ktorá obopne psovi ňufák a krk. Je na ňu prichytené vodítko tak, aby sa hlava psa pri ťahu otáčala k majiteľovi a stiahnutím čeľusti vyvolávala podriaďovací reflex. Mal by nasledovať povel a zvoľnenie chôdze psa.

Neodporúčame používať škrtiace obojky, ktoré neprinášajú žiadny efekt okrem toho, že sú pre psa veľmi nekomfortné. Pre neposlušné psy nie sú vhodné ani flexi vodítka. Pes je síce na dlhšej šnúre, ale je horšie kontrolovateľný, ťahá stále ďalej a verte alebo nie, aj flexi vodítko má svoj koniec. Schovajte si ho na chvíle, až bude Váš pes chôdzu na vodítku dobre ovládať. Prechádzky si potom užijete obaja.

Rada na koniec

Zabudnite na príslovie, že starého psa novým kúskom nenaučíte. Spravidla každý pes je učenlivý až do veľmi vysokého veku, len je treba mať s ním viac trpezlivosti.