Ako psa odnaučiť štekať?

Publikované: máj 15, 2017

Kategórie: Články

Staré francúzske príslovie hovorí, že nezabrániš psovi štekať, ani klamárovi klamať. Ukrajinské múdro pre zmenu hovorí, že pes šteká, pretože spievať nevie. Čo ak je, ale štekot Vášho maznáčika nielen zdrojom úsmevných ľudových múdrostí, ale zároveň skutočným problémom? Čo ak Váš psík šteká z nudy v dobe Vašej neprítomnosti a ruší tým susedov, ktorí už ho nemôžu vystáť?

Prečo vlastne šteká?

Je treba si uvedomiť, že štekanie je pre psa skutočne prirodzené. Psi ho využívajú v najrôznejšich situáciách, keď vyzývajú k hre, signalizujú svoju neistotu, prípadne blížiace sa nebezpečenstvo. Pokiaľ je štekot psa funkčný a slúži svojmu účelu, potom je všetko v poriadku. Pokiaľ, ale pes šteká bez prestania, napr. keď je doma sám, a jeho rozrušenie prechádza až v hysterické vytie, potom sa jedná o problém.

Aby ste mohli tomuto zlozvyku psa odnaučiť, musíte odhaliť príčinu jeho štekania. Najčastejšie ním býva nuda plynúca zo samoty a bohužiaľ taktiež strach. Pes je spoločenský tvor, pokiaľ je ponechaný sám aj niekoľko hodín, jedná sa pre neho o niečo neprirodzeného. Pokiaľ taká situácia nastane, každý jedinec sa s ňou vyrovnáva po svojom. Jeden ničí vybavenie domu, iný celý deň prešteká.

Ako ho to odnaučiť?

Metód, ako odnaučiť psíka štekať je hneď niekoľko. Tá najjednoduchšia je nechať mu po dobu Vašej neprítomnosti pustenú televíziu alebo rádio. Pomôcť môže aj staršie vyradené tričko, pomocou neho Vás psík zacití, keď práve nie ste okolo. Dobrým pomocníkom môže byť aj zložitá hračka, ktorú psíkovi dávate len v dobe svojej neprítomnosti, a ktorá ho na dlhšiu dobu zabaví. Ideálne je pred odchodom dopriať psíkovi dlhú prechádzku, ale na tú nezostáva vždy ráno čas navyše. Po návrate domov si však pre psíka čas vyhraďte, vyrazte s ním na prechádzku, pohrajte sa s ním, cvičte povely, jednoducho robte, čo má rád.

Pokiaľ pes šteká vo Vašej prítomnosti napr. na okoloidúcich, vydajte zakaždým príkaz “Ticho”. Keď sa utíši, odmeňte ho pochúťkou. Nikdy na jeho povel nekričte, dosiahnete tým akurát to, že sa Vás bude báť, alebo bude presvedčený, že štekáte taktiež a tým jeho návyk posílite. Pokiaľ je psík v kľude a nešteká, môžete ho chváliť a odmeňovať aj v týchto chvíľach, aby si uvedomil, že byť dobrý sa oplatí. A pokiaľ už ste s rozumom v koncoch, vyskúšali ste všetko a psík bez ustania šteká ako zbláznený, potom môžete vyskúšať protištěkací obojok.

Protištěkací obojok

Keď ste v koncoch…

Protištekacích obojkov je na trhu celá rada. Všetky fungujú na podobnom princípe ako väčšina elektronických výcvikových pomôcok pre psy. Pokiaľ pes zašteká, obojok vydá zvukový signál, ktorý funguje ako výstraha, pokiaľ v štekaní pokračuje, dostane krátky elektrostatický impulz. Tento impulz je mu nepríjemný, ale nie je nijako nebezpečný. Veľmi skoro si pes uvedomí súvislosť s nežiadúcim chovaním, po ktorom príde trest. Vo väčšine prípadov už potom len stačí zvuková výstraha a štekanie prestane. Okrem elektronických obojkov existujú aj obojky ultrazvukové (vydávajú nepríjemný vyšší tón, ktorý počuje len Váš pes, môže nasledovať aj Váš nahraný povel; napr. Protištekací obojok DOG-B02), vibračný (po zvukovej výstrahe nasleduje niekoľko úrovní vibrácii; napr. BENTECH T40V) či sprejové (vstriekne psovi do ňufáka sprej a odláka tým jeho pozornosť).

Všetky tieto obojky fungujú na princípe vibrácii hlasiviek, nereagujú na okolité zvuky. Psík má prijímač obojku nasadený na hlasivkách, aby zariadenie mohlo vyhodnotiť jeho zvukový prejav. Obojok musí byť dostatočne stiahnutý, aby sa na krku neposúval, ale samozrejme nesmie psa škrtiť. Vďaka malej váhe a kompaktnosti už je dnes možné použiť tento druh obojku aj na malé psy. Väčšina obojkov proti štekaniu je vodeodolná, dobíjacia a je možné na nich nastaviť niekoľko úrovní intenzity impulzu. Cenová relácia obojkov je prijateľná pre väčšinu majiteľov psov.

Obojok proti štekaniu