Ako vybrať elektronický výcvikový obojok

Publikované: máj 1, 2017

Kategórie: Články

Pokiaľ Vás pes nepočúva a rozhodli ste sa pre elektronický obojok, ako účinnú výcvikovú pomôcku, potom je treba sa v záplave produktov na trhu nejako zorientovať. Dnes sa pozrieme, na čo sa zamerať pri výbere vhodného obojku.

Najprv sa treba zamyslieť nad veľkosťou Vášho psa. Elektronické výcvikové obojky môžete používať už od šiestich mesiacov veku psa. Pre psy v rozmedzí od 10 do 50 kg bude vhodná prevažná väčšina ponúkaných produktov. U psov veľmi malých plemien, alebo naopak psov obrých plemien (či psov so zníženým prahom bolesti), bude treba byť pri výbere opatrnejší a nákup diskutovať s kvalifikovaným predajcom. Veľmi malému psíkovi by výboj mohol ublížiť, u veľkého psa by naopak mohol byť takmer nebadateľný.

Dôležitým ukazovateľom nákupu je aj dosah, na ktorý chcete psa pomocou obojku kontrolovať. Ten sa najčastejšie pohybuje medzi 200 až 1000 metrami. Pre pracovné psy typu loveckých plemien je treba vždy zvoliť skôr obojok s dlhším dosahom (napr. Bentech D776). Rovnako tak pre psy, ktoré sa pohybujú v členitejšom teréne. Je nutné vziať do úvahy, že dosah signálu uvedený výrobcom je uvedený vždy za ideálnych podmienok, na voľnom priestranstve a za pekného počasia.

Pri nákupe obojku majte vždy na pamäti, aby sa dal vysielaný impulz korigovať v určitom rozpätí sily výboja podľa veľkosti psa. Medzi ďalšie dôležité funkcie obojku patria zvukové upozornenie a vibrácie. Väčšina elektronických obojkov tak dnes používa tri úrovne upozornení. Najprv zvukový signál, následne vibrácie a až v poslednej rade elektrostatický impulz, ktorý musí byť vždy prispôsobený veľkosti, veku a zdravotnému stavu psa. Pes je inteligentný a učenlivý tvor, ktorý veľmi rýchlo pochopí časovú súslednosť daných upozornení. Pri svojom výcviku budete po čase používať iba prve dva signály.

Ďalšimi parametrami pre výber je vodotesnosť prijímača a možnosť napájania zariadenia. Obojky sme na našom webe usporiadali do kategórii a pre správny výber podľa Vašich predstáv môžete využiť Sprievodcu výberom obojku.

Prečítajte si naše ďalšie články Rady a triky, ktoré Vám uľahčia výcvik s elektronickým obojkom a Rozhovor s veterinárkou: elektronické obojky .